Transport till arenan

Att komma till en ny stad innebär vanligtvis svårigheter att hitta. Har du valt att resa till Rom för att se Roma spela fotboll kanske du oroar dig över hur du ska ta dig till arenan. Att ta sig till Roms Olympiastadion är faktiskt väldigt enkelt, och det finns många sätt att ta sig dit.

Med tåg (till Rom)

Huvuddelen av tågstationerna kommer till Termini-stationen i öst av stadskärnan. Stationen är en viktig del av det italienska järnvägsnätverket, med tjänster som bland annat driver till Florens, Neapel och Pisa. Internationella järnvägstjänster fungerar också till destinationer som Paris, München, Genève och Wien. Båda tunnelbanelinjerna ligger också vid Termini.

RailEurope erbjuder information om biljetter och tidtabell.

Foto: GagliardiImages / Shutterstock.com

Med tåg

Stadion servas av Roms Tramline 2, med Mancini stopp i närheten. Anslutningar till spårvagnslinjen kan göras från tunnelbanestationen Flaminio Piazza Popolo. Du kan köpa enstaka (Biglietto) eller obegränsade dagsbiljetter (Biglietto Giornaliero) från Tabacchi butiker eller tunnelbanestationer. Var noga med att validera din biljett i de gula maskinerna innan du går ombord.

Med buss

Bussen #32 från tunnelbanestationen Ottaviano tar dig till Stadio Tennis, en kort promenad från stadion.

Med flyg

Fiumicino är huvudflygplatsen som betjänar staden, och den största flygplatsen i Italien. Många av världens flygbolag (inklusive Aer Lingus, British Airways, Air France och Alitalia) har närvaro på flygplatsen, liksom budgetflygbolagen Easyjet, Jet2.com och Valencia. Schemalagda tjänster är verksamma i Birmingham, Bordeaux, Bristol, Dublin, Leeds / Bradford, London (Gatwick, Heathrow och Luton), Lyon, Manchester, Paris (CDG och Orly) och Toulouse.

Fiumicino ligger cirka 30 km från staden, och det är enkelt att komma in i stadens centrum. Vanliga expresståg (känd som Leonardo Express) tar 35 minuter till Termini-stationen, där tunnelbanan tar dig till din slutdestination. Eftersom det främst är ett turisttåg är biljetterna ganska dyra, så om du vill spara dina pengar ska du att ta Metropolitantåg till Tiburtina eller Ostiense station där du kan ansluta till tunnelbanelinje B. Observera att för båda tjänsterna behöver du få din biljett validerad i de gula maskinerna före ombordstigning. Alternativt tar Terravision och Sitbus bussar lite längre (cirka en timme till Termini station) men är det billigaste sättet att resa mellan flygplatsen och staden.

Ciampino flygplats

Ciampino är den romerska basen för budgetflygbolag Ryanair och Wizzair. Schemalagda flygningar går till Dublin, East Midlands, Edinburgh, Glasgow (Prestwick), London (Stansted), Manchester och Paris (Beauvais).

Till skillnad från de flesta flygplatser av detta slag är Ciampino faktiskt inom bekvämt räckhåll från stadens centrum. Antingen ta en direktbuss till Termini stationen (Terravision eller Sitbus) eller ta en lokal buss till Anagina station för att ansluta till tunnelbanelinje A.