Historia

AS Roma är idag ett etablerat och mycket populärt fotbollslag i Italien. Laget grundades 1927 i ett försök från fascistregimen att förstöra den dominans på fotbollsplanen som länge funnits från lagen i norra Italien.

Mycket snabbt fick laget den framgång som regimen önskade och redan första året vann de en cup i landet. Lagets framgångar har sedan dess växlats med stora motgångar. Ett tag åkte de till och med ur högsta serien men tog sig sedan snabbt tillbaka.  Även om 80-talet brukar anges som Romas ”Storhetstid” så bjuder början av 2000-talet på fler titlar och framgångar.

Grundande

År 1927 grundades det idag mycket framgångsrika italienska fotbollslaget AS Roma. På 20-talet dominerades den italienska ligan totalt av lagen från norra delarna av landet. AS Roma blev därför ett försök att konkurrera med de andra storklubbarna. Detta genom att slå ihop lagen Alba Audace, Roman, Fortitudo samt Pro Roma. Den regerande fascistregeringen hade som mål att AS Roma därmed kunde bli huvudstadens storlag.

En tanke fanns även att Lazio skulle vara med i denna sammanslagning men laget vägrade och stod utanför. Uppenbarligen var sammanslagningen lyckad för redan första säsongen 1927/1928 vann de den cup som idag anses vara föregångaren till den prestigefulla Italienska Cupen. Under 30-talet hade de sedan två andraplatser i ligan och första guldet togs säsongen 1941/42.

Färgerna och loggan

De färger som AS Roma har är gult och rött. Dessa färger kommer från ett av de lag som var med i sammanslagningen och bildandet av AS Roma dvs. Pro Roman. När laget spelar hemma har spelarna svarta strumpor, vita shorts och en röd tröja med gula streck på axlarna. Bortastället är helvitt med röda streck och gula muddmarkeringar på tröjan. Deras tredjeställ (som inte används ofta) är helsvart med oranga ärmar och svarta streck på ärmarna.

Loggan kommer från en känd italiensk saga om Romulus och Remus, de bröder som enligt mytologin grundade Rom. Enligt legenden föddes de på Mars men kastades i floden Tibern. Där upptäcktes de av en varghona som tog hand om de små barnen. Sedan upptäckte herden Faustulus barnen och tog dem med sig hem där de fick växa upp. Vid vuxen ålder var de med och grundade Rom. Det är vargen och dessa två bröder som är på logan när de tas hand om varghonan. Barnen som sedan skulle regera i Rom – precis som AS Roma är tänkt att göra.

AS Roma färger och logga

Framgångar

Den första framgången för AS Roma bör anses vara cupvinsten säsongen 1927/1928. Laget hade precis grundats och det var första säsongen för AS Roma i den italienska fotbollen. Säsongen 1930/31 tog de sin första andraplats i ligan vilket sedan följdes upp med en ytterligare andraplats 1935/36.

Första ligaguldet togs 1941/1942. Men efter andra världskriget minskade framgångarna kraftigt. Säsongen 1954/1955 kom de visserligen tvåa men de stannade oftast i mitten av tabellen under 50-talet.

Under 60-talet var framgångarna ligan än längre borta och man slutade kring 10:e plats år efter år. Men trots detta visade de stora framgångar i olika cuper. Vid säsongen 1960/1961 vann laget sin än så länge enda Europatitel genom vinst i UEFA-cupen (som då hette Mässcupen). Även i den inhemska cupen fanns stora framgångar vilken man vann både 1964 och 1969.  Med i laget 1969 fanns spelaren Fabian Capello. Han blir långt senare tränare för laget och är med och vinner ligatitel år 2001.

Under 80-talet brukar man prata om AS Romas ”Storhetstid”. Det började med 1983 då de vann både ligan och Italienska cupen. År 1984 kom man till final i Europacupen, år 1986 slutade man tvåa i ligan och vann samma år Italienska cupen igen.

Sedan skulle det dröja till 2000-talet innan framgångarna åter kom. Med Fabian Capello som coach vann de ligan 2001 och slutade sedan tvåa 2002, 2004, 2006, 2007 och 2008. I början av 2000-talet vann de även Coppa Italia vid två tillfällen samt Italienska Supercupen vid två tillfällen. Under denna tid var laget därmed ett av de bästa i Italien. Så även om många säger att 80-talet var lagets storhetstid så visar sifforna från 2000-talet att det snarare är lagets mest framgångsrika period.