Roms Olympiastadion

AS Roma är ett framgångsrikt och känt fotbollslag i Rom, Italien. Romas hemmaarena är Stadio Olimpico Di Roma även kallat Roms Olympiastadio. Denna arenan är belägen i norra Rom och rymmer så mycket som cirka 72 700 personer. Konstruktionen är i stål där taket är mycket avancerat.

När AS Roma spelar hemmamatch är det på Roms Olympiastadion som detta äger rum. Arenan är den mest berömda i Italien och den årliga italienska cupfinalen avgörs här. Olympiastadion hade invigning i maj 1953 och det var då en match mellan Ungern och Italien som spelades.

Foto: Fellner Tam�s / Shutterstock.com

Det var så tidigt som 1928 som byggnationen av arenan påbörjades, men som tidigare nämnt blev den inte klar förrän under 1953 då den också invigdes. Den främsta orsaken till att det tog så många år att färdigställa arenan är mestadels på grund av andra världskriget.

Rom var arrangören för Sommar-OS som ägde rum 1960. Detta innebar att alla tidigare ståplatser konstruerades om till sittplatser och detta resulterade till att kapaciteten för antal personer som kunde rymmas i stadion nu halverades.

När det sedan var dags för fotbolls-VM år 1990 gjordes arenan mer modern i samband med en renovering. Då ökade man antal sittplatser och minskade dessutom avstånden mellan självaste planen och läktarna. Det byggdes även ett tak.

Den senaste förändringen som gjordes på arenan skedde 1997 och det var då som samtliga UEFA-krav uppfylldes, för arenor där Champions League-finaler ska spelas. Det är tack vare detta som Olympiastadion idag är femstjärnigt enligt graderingen av UEFA.

Att besöka Olympiastadion

Arenan är belägen i en mycket vacker miljö där floden Tibern är närliggande. Det finns ett flertal kommunikationsmedel som är smidiga för att du ska kunna ta dig till arenan, tunnelbanan kan med fördel vara smidigast men då det inte finns en egen tunnelbanestation för arenan är det mest lämpligt att kliva av vid hållplatsen Mancini. Därifrån tar det sedan bara några minuter att gå till självaste arenan! Många turister åker enkom till Rom för att få uppleva en hemmamatch med AS Roma i den mäktiga arenan. Att gå på en fotbollsmatch och känna adrenalinet och spänningen är något som alla någon gång bör uppleva.