Supporterkulturen

Likt alla storklubbar har Roma en extremt stor supporterskara. Detta främst i Rom där lagets hemmaarena finns men Romafans finns även över hela världen. I flera länder finns nationella supporterklubbar som organiserar allt från resor till Italien till sportkvällar på barer där man gemensamt följer matcherna med spänning.

Den största ansamlingen av Romafans genomfördes vid ligavinsten 2001 då man räknar med att ca 1 miljon fans firade på Roms gator. Men laget har även en ”baksida”. Genom åren har kritik framförts mot fansen gällande både våld och rasism. Det är inget unikt för just denna klubb utan finns, eller har funnits, hos de flesta storklubbarna.

Supportrar

AS Roma supportersExakt hur många som håller på laget är svårt att avgöra då det bara är en mindre del av alla fans som är organiserade. Men en antydan kan ses från när laget vann ligasegern 2001. Media rapporterade då om att ca 1 miljon fans firade runt om i Rom. Det var då ett rekord gällande hur många fans som varit och firat ett ligaguld på en och samma gång. Självklart var en viss del av de som firade även tillresta fans men med tanke på att det bor ca 3 miljoner i Rom så är det en mycket stor del av befolkningen i staden som håller på laget.

Supportrarna lyfts relativt ofta upp i media gällande att de går över gränsen för vad som är acceptabelt. Fotbollssidan Svenskafans.com skriver exempelvis år 2009 ”Romafansen har gjort det igen. Skämt ut sig alltså”. I detta fall handlade det om att romanisti (fans) kommit till träningsanläggningen och ropat rasistiska saker mot spelaren Mario Balotelli.

Men samtidigt är det just supportrarna som skapar den känsla på fotbollsarenan som så många längtar efter. Flaggor, bengaler, banderoller och inte minst sång och ramsor bjuds det på under hela matchen. Som åskådare kan det till och med vara intressant att följa uppvärmningen inför matcherna, både gällande spelare och supporterklack.

Rivalitet

Är det ett lag som verkligen kan klassas som rivaliserande mot AS Roma och där matcherna är riktiga derbyn så är det Lazio. När AS Roma bildades 1927 fanns ett förslag att Lazio skulle gå med i den sammanslagning av flera lag som var grunden till Romas bildande. Men Lazio vägrade. Redan då fanns alltså en stark rivalitet mellan lagen och det är sedan något som funnits kvar genom alla år.

En stor orsak till det är så stor rivalitet mellan Lazio och Roma är även självklart att bägge kommer från samma stad. Ett flertal av matcherna mellan dessa lag har gått till historien och något man gärna pratar om hos supportrarna. Exempelvis kan derbyt mellan lagen på våren 2011 nämnas. Roma vinner med 2-1 och det är Romas ”Capitano” som skjuter bägge målen.

För många Roma fans finns de bästa minnena i ligasegrar, cupsegrar och segrar över Lazio. Likväl att de värsta minnena finns från förluster när man varit nära liga/cup-segrar samt när Lazio tagit hem trepoängare vid derbyn.

Många gånger går dessa derbyn relativt lugnt till väga. Men det finns även flera undantag. Ett exempel är en match i maj 2015 då en plats i Champions League stod på spel. På flera platser i Rom drabbade fans samman och två supportrar till Roma fick läggas in på sjukhus på grund av att de blivit knivskurna.