Hall of Fame

När fotbollslaget AS Roma fyllde 85 år (2012) lanserade man AS Roma Hall of Fame. Här lyfter man fram de största spelarna i klubbens historia och berättar lite kort vad spelarna har tillfört klubben genom åren.

De första elva spelarna som fick ingå i detta prestigefulla sällskap offentliggjordes 2012. Det blev då en målvakt, fyra försvarare, tre mittfältare och tre anfallare. Ett komplett fotbollslag alltså – men enbart av de bästa Romaspelarna genom historien.  Exempel på namn som då var med i Hall of Fame är Giacomo Losi, Roberto Pruzzo och Aldair Nascimento.

År 2013 lades fyra ytterligare namn till listan. Året efter ytterligare tre spelare och 2015 fyra spelare. Vilka som ska få vara med i Hall of Fames avgörs utifrån hur lagets fans röstar samt hur en jury bedömer spelarnas prestationer.

Francesco Totti

Francesco TottiFrancesco Totti har i hela sin karriär spelat i AS Roma. Det gör att han är den spelare som spelat flest matcher och samtidigt den som gjort flest mål för klubben. År 2008 tog han ett historiskt rekord då han gjorde mål i matchen mot Torino och därmed sammanlagt hade gjort 200 mål för laget, något som ingen annan spelare hade lyckats med. Utöver rekord i klubben har Totti även ett rekord i Champions League. Detta som ”äldsta spelare att göra mål”.

Hans första steg in i klubben togs när han bara var 10år. Detta då en talangscout såg Tottis skicklighet med bollen och bjöd med honom att spela med ungdomslaget.

År 1989 började han spela i A-laget och har sedan dess haft en självklar plats i laguppställningen. Under åren har han även varit med i det italienska landslaget. Första gången var 1992 då han var med i U15-laget. Sedan spelade han i U16, U16, U18, U21, U23 och till sist i italienska fotbollslandslaget.

För många fans i Roma är Totti den största spelaren i lagets historia.

Paulo Roberto FalcaoPaulo Roberto Falcão

Paulo Roberto Falcão föddes 1953 I Brasilien och började sin professionella karriär som fotbollsspelare i brasilianska laget Internacional år 1972. Med detta lag blev han mästare vid tre tillfällen.

År 1980 kom han så till AS Roma där han stannade i fem år. Han var alltså en av de spelare som är känd från Romas ”Storhetstid”. Här spelade han fram till 1985 och under dessa år byggde han upp en mycket stor popularitet hos fansen. Den största framgången med det italienska laget togs 1983. Detta då man vann ligan. Året efter tog sig även laget till final i Europacupen.

När han sedan lämnade Roma flyttade han tillbaka till Brasilien och laget São Paulo. Mellan åren 1976 och 1986 var han mycket ofta med i det brasilianska landslaget.  När spelarkarriären var över började han som tränare. Detta både till klubblag och för landslag (Brasilien och Japan).

Bruno ContiBruno Conti

Bruno Conti föddes 1955 i Italien och inledde sin proffskarriär i Roma i säsongen 1973/1974. Han är en av de spelare som troget hållit sig kvar i klubben under mycket lång tid. Conti spelade nämligen i Roma ända fram till 1991. Mellan 1975-1976 samt 1978-1979 var han utlånad till Genoa.

Utöver stora framgångar i AS Roma under framförallt 80-talet har Conti spelat i italienska landslaget och övergick till att jobba som tränare för AS Roma U19 direkt efter att han lade sin egen spelarkarriär på hyllan. U19 tränade han i ett år för att därefter jobba med U20 ett år. Från 2005 jobbade Conti som hjälptränare för A-laget AS Roma.